Irodalom Feketén-Fehéren - Irodalmi folyóirat - 2020/01. szám - Pundurkák 22 témára

ELŐSZÓ

 

   Megszokhatták olvasóink, hogy a Feketén-Fehéren egy-egy számát egy-egy alkotónak szenteljük, most azonban rendhagyó módon egy új versformára, a pundurkára szeretnénk irányítani a figyelmet. Ezt a kedves hangzású – a terjedelemre utaló – elnevezést és formát a Kortárs Magyar Irodalom – Barátok Verslista csoport vezetője, Baranyai Attila teremtette meg.

   A folyóiratban szereplő huszonkét téma megegyezik az 1150 haiku és az 1150 apeva című antológiánkban szereplő fogalmakkal, érzésekkel: a születéstől a halálig a bennünk leginkább munkálkodó gondolatok, a minket legjobban meghatározó finomabb, szelídebb érzelmek, vagy akár indulatok jelennek meg bennük, s a versek létezésünk legalapvetőbb pontjait érintik.

   A 17 szótagos haiku és a 15 szótagos apeva már rádöbbentette az alkotókat, hogy nem is olyan könnyű ilyen kis szűkre szabott keretek közt tömören kifejteni, ami gondolatfoszlányokban megjelenik bennünk, s bizony lassabban körvonalazódnak, kristályosodnak szavakba a sokszor ösztönös, még homályban bujkáló érzések. A 18 szótagos pundurkára ez ugyanúgy áll, ráadásul nincs „kiugrás”, nagyobb lendület, tetőpont, mint a haikunál, és nem úgy építkezik, hogy egyre bővül, mint az apeva, hanem szép lassan fogy el a felére: 6-5-4-3 szótagos sorokba szorítja a szerző, ami szívéből, lelkéből kikéredzkedik.

   Egy 22 héten át tartó pundurkafolyam, játékos pályázat eredménye az, amit most kézben tarthatunk, s amiből csemegézhetünk. Az előzsűri hetente átlagosan 150-200 versike közül választotta ki a legjobbakat, összesen csaknem négyezer pundurka érkezett be. Ezek közül most 616 olvasható itt. Ez a nagy szám mutatja a versforma sikerét, alkalmasságát, eredményességét pedig hadd döntse el az olvasó, hisz a pundurka akkor él, akkor marad fenn, ha van, kit megérint, kit szíven talál, ha van, ki érdeklődéssel szemezget, olvasgat belőlük, s ha van, kiben elindít egy újabb gondolatsort, ha van, ki ugyanúgy érez, mint az alkotó, csak valahogy még nem sikerült így megfogalmaznia, szavakba öntenie a bonyolultat, a nehezen megragadhatót.

   A szerelem, a barátság, a születés, a nevetés, a vágyakozás és a halál volt a legnépszerűbb téma, ezekre született a legtöbb 18 szótagba szorított gondolat, 42 fő vett részt a pundurkafolyamban. Reméljük, a színes gyűjtemény által még többen megkedvelik ezt a formát, mely méltó párja a haikunak és az apevának.

Akinek pedig megtetszik ez a forma, olvashat, írhat friss gondolatokat újabb és újabb témákban A Facebook Pundurka csoportban. Jó mazsolázgatást!

Kutasi Horváth Katalin

                                                                  <<Vissza            Tovább >>                                                                    1